Glutenintolerans ökar hos svenska barn

Tusentals är drabbade – och mörkertalet är stort

Allt fler svenska barn lider av glutenintolerans.

Tusentals av dem utan att veta om det.

Det menar Svenska Celiakiförbundets generalsekreterare Eva Bengtsson.

– Cirka 10 till 15000 barn lider av glutenintolerans men två tredjedelar vet inte om det, säger Jonas F. Ludvigsson som är läkare och ordförande i Svensk Epidemiologisk Förening.

Tusentals föräldrar känner alltså inte till att deras barn är sjuka och lider i onödan.

Antalet glutenintoleranta ökar dessutom hela tiden, menar man på Svenska Celiakiförbundet.

Varför ökar glutenintolerans bland svenska barn?

– Man vet inte orsaken till att glutenintolerans verkar öka, men omfattande forskning pågår. Det man vet är att ärftlighet och hur barnet lever under spädbarnsåret är viktiga faktorer. Möjligen kan infektioner också påverka, säger Lars Stenhammar som är barnläkare på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Hur upptäcker man att man har ett glutenintolerant barn?

– Symptomen kan vara mycket varierande. Oklara magbesvär, blodbrist, järnbrist, trötthet, försenad tillväxt och pubertetsutveckling, säger Lars Stenhammar.

Vem drabbas av glutenintolerans?

– Just när det gäller glutenintolerans spelar genetiken mycket stor roll. Bara en fjärdedel av Sveriges befolkning har gener som gör att man kan utveckla glutenintolerans. Sedan spelar ju kosten en helt avgörande roll. Om man aldrig ätit gluten så kan man inte få glutenintolerans, säger Jonas F. Ludvigsson som är läkare och ordförande i Svensk Epidemiologisk Förening.

Kan man undvika att drabbas av glutenintolerans?

– Tidpunkten för glutenintroduktion kan vara viktig för risken att utveckla glutenintolerans. Här kan det spela roll hur länge du ammar, det är bra att amma när man introducerar gluten för första gången. Stress i barndomen och infektioner i samband med att man introducerar gluten i kosten har också studerats men inga säkra samband till glutenintolerans finns, säger Jonas F. Ludvigsson.

Vad innebär sjukdomen för svenska barn?

– Barnet måste sluta äta gluten, som finns i vete, råg och korn. De flesta mindre barn accepterar detta medan det kan vara svårare för de ungdomar som får diagnosen i tonåren att avstå från mat och fika som deras jämnåriga äter, säger Jonas F. Ludvigsson.

Possibly Related Posts:


Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.