Fritt fram för soja och nya favoriträtter

Många tror att de är allergiska mot mat som de i själva verket tål. Det beror dels på överdiagnostisering, dels på att många växer ifrån sin matallergi.
Elias Ali, fem år, ska göra en provokation för att se om han kan äta soja i fortsättningen.

– Blås i den här apparaten det hårdaste du kan, uppmanar allergisjuksköterska Diana Bernhardt.

Innan provokationen inleds, och Elias får första dosen sojamjölk, testas hans lungkapacitet. Sedan får han stegvis ökade doser sojamjölk. Mellan varje ny dos kontrolleras lungorna och huden så att inte lungkapaciteten minskat eller huden fått utslag.

Första dosen är bara en milliliter. Men det räcker för att bilda sig en uppfattning om smaken på drycken.

– Inte gott, tycker Elias Ali.

Tecken på att en allergi har försvunnit kan vara att allergiantikropparna i blodet minskar eller att patienten får i sig maten utan att reagera på den.

– Mjölk- och äggallergi, vilket drabbar väldigt många barn, växer i de flesta fall bort inom några år. Till och med jordnötsallergi kan växa bort även om det är mer ovanligt. Bildligt sett kan man säga att immunförsvaret mognar, berättar Hampus Kiotseridis, barnläkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

För ett år sedan kunde Elias varken äta vete eller mjölk men nu har de allergierna försvunnit.

Pappa Said Ali tycker att det är skönt att inte behöva oroa sig lika mycket längre över att Elias ska få i sig något han inte tål. Dessutom är han glad över att Elias går upp mycket bättre i vikt nu.

– Små barn som växer behöver en bred kost, säger Hampus Kiotseridis och fortsätter:

– Nu visar det sig att patienterna oftast tål mer än vi tror. Svårigheten med ett allergitest är risken för så kallade falska positiva resultat och att man tar bort saker som de egentligen tål.

Innan provokationen är färdig får Elias dricka en hel deciliter sojamjölk. Det är så mycket som han kan förväntas få i sig en vanlig dag.

Hampus Kiotseridis lyssnar på hjärtat och Elias får blåsa en sista gång.

– Han har inga utslag, ingenting, allt har gått bra. Han kan äta soja, meddelar Hampus Kiotseridis.

Undersökningen har tagit en halv dag, men nu är det bevisat att allergin är borta. Pappa Said Ali hoppas att Elias ska hitta nya rätter som han gillar, nu när han får äta soja.

Possibly Related Posts:


Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.