Bovete sänker kolesterolhalt

Bovete sänker kolesterolhalt

Att dagligen äta bovetekex kan sänka kolesterolhalten i blodet. Om bovetekexen innehåller höga halter av antioxidanten rutin har de dessutom en antiinflammatorisk effekt.

 Bovete är inget sädesslag

Bovete är en gröda som ursprungligen kommer från Asien och vars korn använts till att tillverka glutenfritt mjöl, som används i till exempel ryska bliniplättar, bovetegröt, nudlar och kex. Bovete är, namnet till trots, inget sädesslag.

Boveteprodukter är ett alternativ för personer som är överkänsliga mot gluten, men konsumeras också av många andra.

Cirka 200 miljoner människor i världen beräknas använda bovete.

I studien fick 62 kvinnor anställda på fem daghem i Uppsala i omgångar under två veckor äta ett dagligt tillskott av endera av två olika sorters bovetekex, det ena med och den andra utan höga halter av antioxidanten rutin.

Hypotesen när studien drog i gång var att just bovetekexen med antioxidanten skulle ha särskilt positiva hälsoeffekter.
– Men när det gällde just blodfetterna visade det sig dock att båda sorternas bovetekex hade en rejäl kolesterolsänkande effekt. Varför vet vi ännu inte, men det kan alltså inte vara antioxidanten rutin som ligger bakom den, säger Gunilla Wieslander.

Kolesterolvärdet i blodet mäts i enheten millimol per liter. Innan kvinnorna började äta tillskottet av fyra bovetekex per dag låg deras kolesterolvärden på i genomsnitt 5,31 millimol per liter.

Fyra veckor senare låg deras kolesterolvärden på i genomsnitt 4,59, en sänkning med hela 0,72 millimol per liter.
– Det är en väl så stor sänkning av kolesterolet som den som brukar ses vid behandling med blodfettsänkande läkemedel, säger Gunilla Wieslander.

När det gällde att motverka inflammatorisk aktivitet i kroppen var det däremot bara antioxidantkexen som hade en påtaglig effekt, mätt i form av en sänkning av halten av inflammationsämnet myeloperoxidas i blodet.
– Det fanns också tecken på att kvinnornas lungfunktion förbättrades något under veckorna när de åt bovetekexen med höga halter rutin, säger Gunilla Wieslander.

Den nya studien är den första som på ett kontrollerat sätt studerat hälsoeffekter av bovete på människa. Hon poängterar därför att fler och större studier måste göras innan det kan finnas tillräcklig vetenskaplig grund för en rekommendation att av hälsoskäl dagligen äta bovete.

Men själv har Gunilla Wieslander föregått de strikta vetenskapliga bevisen.
– Jodå, sedan länge äter jag bovetegröt varje morgon, säger hon.

Hela studien publiceras i den japanska medicintidskriften Tohoku journal of experimental medicine.

Possibly Related Posts:


Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.